Single post

Ezért jó a rendszeres látásvizsgálat

A látásvizsgálat szükséges

Elterjedt, de még mindig nem elég megától értetődő minden ember számára a látásvizsgálat szükségessége. Van, akinek fokozatosan romlik csak a szeme, ezért nem tűnik fel neki, hogy valójában már rég látáskorrekcióra szorulna. Sokan vannak, akik hiúsági kérdést csinálnak az ügyből, vagy egyszerűen félnek az orvosi vizsgálattól. Féltik a szemüket, viszolyognak attól, ami a látásvizsgálat alatt történhet, pedig a rutineljárások gördülékenyek és cseppet sem igénylik, hogy bárki is turkáljon a szemünkben. Kisebb településeken lehet gond az, ha egy szemészet sincs a közelben és csak nehezen juthat el valaki optikushoz. És persze sok kicsi sokra megy, ha az ember nem fordít rá figyelmet, nem nehéz lebeszélnie magát róla, most fontosabb dolga van, nem tud fuvart szerezni, rámegy az egész nap a buszozásra, biztos drága, nemszeretem a fehér köpenyeseket, minek nekem szemüveg? Kifogás rengeteg van és sosem kell neki túl termékeny táptalaj. Évi egyszer azonban ne mondja senki, hogy nem fér bele..

glasses-3094466_640

Látásvizsgálat nélkül csak szőnyeg alá söpörtük a problémát

Lehet persze struccpolitikát folytatni, de nem igazán érdemes. A látásvizsgálat ugyanis nem egy életre szóló trauma, szükséges ahhoz, hogy hosszútávon javítsunk az életminőségünkön és nem mellesleg felfedhet olyan problémákat, amiket így még van alkalmunk megelőzni, vagy esetleg nem is tudtunk róla. Csábító lehet a drogériákban egyre másra vásárolni az alacsony dioptriás szemüvegeket, nagy megkönnyebbülés, de jó, nem kell orvos közelébe se mennünk. És ha nem az a bajunk? Nem elég, hogy az eredeti problémánkra nem találtuk meg a megoldást, alkalmasint még félre is kezeljük magunkat. Menjünk el inkább felnőtt módjára az optikába! A látásvizsgálat ára bagatell, a legtöbb üzlet nem is szab rá külön díjat, hiszen az esetek többségében utána úgyis vásárolunk náluk. Egy ingyenes látásvizsgálat Budapest környékén biztosan fellelhető a lakóhelyünk közelében, de legrosszabb esetben is csak párezer forintunkba fog kerülni.

A látásvizsgálat menete

A látásvizsgálat nem egy bonyolult művelet. Időpontot foglalunk vagy csak ad hoc beesünk az ajtón – utóbbi esetben értelemszerűen többet fogunk várni. Kivárjuk a sorunkat, addig általában egy asszisztens felveszi az adatainkat, ha még nem volnánk benne a nyilvántartásukban. A látásvizsgálat maga a szemészorvos közreműködését kívánja meg, a vizsgáló általában kevés természetes fénnyel bír, hogy az ilyen olyan nap és évszakváltozások fényingadozása ne befolyásolja a teszteredményeket. Ma már a látásvizsgálat legtöbb fajtája gépekkel történik. Az elv ugyanaz és pofonegyszerű: bele kell nézni, keveset pislogni. Ennyi. Az alap látásvizsgálat nem igényli, hogy bárki is belenyúljon a szemünkbe, vagy fura dolgokat csepegtessünk bele. Odamegyünk, minden géppel elvégezzük a mérést, aztán jön a mi szubjektív látásérzékelésünk megállapítása.

Ezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy attól még, hogy valakinek mondjuk -1 dioptriás a szeme, lehet, hogy nem érzékeli ezt a hiányosságot zavarónak. Ilyenkor nem feltétlenül erőltetik a látáskorrekciót, mert a szemünknek jót tesz a torna. Mint minden más izom, idővel elöregszik, de rendszeres karbantartás mellett „fittebb” marad. Ennek megállapítása a legismertebb vizsgálat, ez az a klasszikus helyzet, mikor egyik majd másik szemünket letakarva kell a számokat leolvasnunk egy tábláról. Az orvos ilyenkor az orrunkra helyez egy lencsetartót, hogy a megbeszélt dioptriát azonnal kis is tudjuk próbálni, magunk lássuk, miről is van szó. Ez azért is jó, mert ilyenkor még tudunk visszakozni is, ha mégse elég éles, vagy éppen annyira éles, hogy beleszédülünk.

Lt. Col. (Doctor) Daniel Perala, 379th Expeditionary Medical Group optometrist, measures the pressure of a patient's eye using a Goldmann aplanation tonometer in Southwest Asia, Nov.2 , 2009. The optometry clinic provides anything from routine exams to emergency eye care. Doctor Perala is deployed from the Wyoming Air National Guard in support of operations Iraqi Freedom and Enduring Freedom. (U.S. Air Force Photo/Tech. Sgt. Jason W. Edwards)

Látásvizsgálat online, mint menekülő útvonal?

Ne. Ez a másik új trend, különböző online tesztekre cserélni a látásvizsgálat táblaolvasgatós módszerét. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a többi vizsgálat, mint szemfenéki nyomás, pupillavizsgálat, szem épségének ellenőrzése mind kimarad. Egy gyulladást így például biztosan nem tudnánk kiszűrni, pedig azzal érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, de egy árpa is csak nődögélne vígan, akárhány online tesztet csináljunk is meg.

A másik probléma, hogy az online látásvizsgálat ahhoz, hogy értelmezhető eredményt mutasson, bizonyos számítógépes hozzáértést igényel. A képernyő felbontását, alkalmasint fényélességét kell átállítsuk és bizonyos távolságból bizonyos betűméretben kell leolvasnunk a virtuális „táblát”. Most az a beteg, aki ódzkodik a szemészettől ritkán az az ember, aki ezt fegyelmezetten magának elvégzi. Emellett online teszt alapján nem fogunk tudni szemüveget csináltatni, legalábbis kevés olyan optika van, ahol bemondásos alapon elfogadnák a kérésünket – ha pedig mégis, akkor okkal gyanakodnánk.

Az online vizsgálat hasznos lehet olyan értelemben, hogyha rendszeres szemészetre járás mellett szeretnénk egy otthoni „gyorsteszttel” megbizonyosodni egy érzetről. Ha teszem azt úgy érzékeljük, hogy a két hónappal ezelőtti vizsgálat óta romlott a szemünk, és ezt egy ilyen teszt jelentősen igazolja – két három dioptria eltérési is mutat akár a legutóbb szemész által mérthez képest – akkor lehet jó volna nem várni a következő éves időpontig. Ugyanakkor nem lehet eléggé tudatosítani mekkora a hibahányada egy ilyen online tesztnek, és mennyire nem értelmezhető egy egy ilyen érték megfelelő kontextus nélkül.