Single post

Házvezetőnő vagy ápoló?

 

Ha ápoló állás betöltésén gondolkodunk, sokszor találkozunk olyan hirdetésekkel, melyek nem tisztázzák pontosan, mi a munkavállaló részletes feladata. Számos esetben házvezetőnőnek hirdetik meg az ápoló állást, nem látva, milyen pontos feladatok lennének. A házvezetőnő klasszikus feladatai: háztartás vezetése, takarítás, bevásárlás, főzés, mosás, vasalás. Még lehetnek esetenként társalgási feladatok, aktív szabadidő eltöltésére vonatkozó javaslatok, melyek közelítenek az ápoló feladataihoz.

Az ápoló feladata ennél sokkal több és szakmaibb. Az állás betöltésekor az alábbi két tevékenységcsoportot tudjuk elkülöníteni: a mindennapi élettel kapcsolatos tevékenységek: a személyes komfort és higiéné biztosítása (pl. öltözés, manikűr), segítségnyújtás az étkezésnél és tisztálkodásnál (lemosás, fürdetés, fésülés, borotválás, fogmosás, stb.), segítségnyújtás felkelésnél, öltözésnél. A másik csoportba tartoznak az ápoló által ellátandó szakfeladatok: napi gyógyszeres kezelés betartatása írásbeli utasítás alapján, vérnyomás mérése, vércukorszint ellenőrzése, gyógyászati segédeszközök szakszerű és biztonságos használata. A külföldi ápoló általában nem láthat el szakápolói feladatokat. Ezt fontos tisztázni az állás betöltése előtt, mert a munkaadó esetleg elvárná, hogy az injekció beadása, kötés cseréjét is megtegye az ápoló, aki azonban ezt a jogszabályozás értelmében nem teheti meg. A hirdetések elolvasása után, de legfőképp az állás betöltése előtt tájékozódjunk a pontos feltételekről és kérjünk szerződéstervezetet, melyben a munkaadó rögzíti, hogy mik az ápoló pontos feladatai és az állás betöltésének feltételei.

Az ápoló állás jelentkezési módjai

Ha szeretnénk külföldön ápolók lenni, és már megvan a végzettségünk, akkor többféle úton tölthetjük be az ápoló állást. Az általános, hogy egyedül böngésszük az internetes hirdetéseket és egyéni úton jelentkezünk. Ehhez jó nyelvtudás kell, hogy azonnal tudjunk a munkaadó kérdéseire válaszolni. Ha ápoló állás betöltésén gondolkodunk, csak olyan hirdetésre válaszoljunk egyáltalán, ahol részletes információt találunk már a hirdetésben is az ápoltról.

Ha azonban alacsonyabb a nyelvtudásunk, érdemes megbízható közvetítőcégekre bízni az álláskeresést. Eljuttatják a már megszűrt álláshirdetéseket a megfelelő jelölteknek. Igény szerint segítenek a nyelvi kérdésekben is, és igyekeznek az ápoló szakmához köthető kérdéseket is megválaszolni az állás kapcsán: Milyen feladatokat kell pontosan ellátni, a beteg milyen egészségügyi állapotban van. Az állásinterjúra vállalnak felkészítést is, előkészítik a szerződéseket és az utazást is. Egy ilyen cég hathatós segítségével lerövidülhet az ápoló állás betöltési ideje és gyorsan a szakképzettségünknek megfelelő munkát keresünk.

Amennyiben mégis úgy döntünk, hogy egyedül vágunk bele a keresésbe, úgy célszerű alaposan utánajárni az állás hirdetőjének, a munkafeltételeknek. A telefonos interjú során térjünk ki bátran minden kérdésre az ápoló feladatokkal kapcsolatosan és az anyagi kérdésekkel kapcsolatosan. Akár egyénileg, akár közvetítő cégen keresztül keresünk ápoló állást, törekedjünk arra, hogy elvárásainknak megfelelő ápoltat és családot találjunk, ahol kamatoztathatjuk szakmai tapasztalatunkat. Ha nem szakápolók leszünk, hanem háziápolók, akkor tisztázzuk, hogy milyen elvárások vannak irányunkban az állás kiíróiban, szükséges-e házkörüli teendőket is végezni vagy kizárólag a beteggel kell törődni.