Single post
kazán mérőóra

Kazán

Megvallom őszintén én Pesten születtem, ott is nőttem fel. Metrőztam az oviba, a kertet csak a nagyinál ismertem meg és discovery jelleggel néztem a kakast is az állatkertben, mert a hatodik emeleten is maximum galamb volt, de baromfi biztosan nem. Aztán egy napon úgy döntöttünk a párommal, hogy vidékre költözünk. Ő sárvári gyerek, akkorra már rendszeresen jártunk haza hozzájuk szüretelni, metszegetni és én is magamra szedtem némi “vidék know-how”-t, neki meg egyenesen fellélegzésnek számított, hogy magunk mögött hagyjuk a nyüzsgő nagyvárost. Nem bántuk meg.

Nem bántuk meg, de ez nem jelenti, hogy néhány bökkenő, zökkenő, ne akadt volna menet közben. Először is nem keltem korán hétvégéken, ő meg lepacsizott uzsonnaidőre a környék összes öregasszonyával addigra. Egyszer hazajött egy tyúkkal, hogy milyen jó lesz, igazi tyúkhúslevest enni. Én meg pislogtam rá bambán, hogy már ne is haragudjon, de csak elméletben tudom, mit kéne csinálni és biztos nem én csapom le a fejét meg kopasztom meg. Nekem vagy mirelitben hozza, vagy juttassa el valahogy addig a fázisig. Nem mintha ne tanulnám meg szívesen, de helyben nem volt kitől. Ugyanis drága párom férfiember lévén, ezeket a női munkákat semmivel se tudta jobban, mint egy városi csajszi. Úgyhogy ott álltunk megfürödve és egy hétig etettük a tollast, hogy majd anyjáékkal levágjuk. Addigra meg elneveztem, megszerettem, megsajnáltam. Kotkoda azóta is itt kapirgál a kertben.

chicken-3417194_640

Érdekes különbség van még a vidéki emberek és a városiak közt szóhasználatban is, például amikor azt mondják, hogy kazán. A városi ember, aki nem családi házban él, hanem lakásban, csak egyfajta kazánt ismer: azt, ami a fürdőszobájában van a falra szerelve, és szép kék láng ég benne. Amikor azt mondja, hogy “kazán”, akkor erre gondold – mi másra? A vidéki ember azonban tudja, hogy ez a gázkazán, a kazán pedig ennél tágabb fogalom, és beletartozik a gázkazán, a vegyes tüzelésű kazán, faelgázosító kazán és még sok minden más.

A vidéki élet

Tehát kijelenthetjük, hogy a vidéki ember, amikor azt mondja, hogy kazán, akkor első sorban a vegyestüzelésű kazánra gondol. Vidéken ugyanis a családi házhoz általában tartozik egy pince vagy garázs, nagy tároló térrel, illetve egy jó nagy kert is. A kertben év közben sok olyan hulladék képződik, aminek később hasznát tudja venni a vidéki ember. A tavaszi metszéskor lemetszett gallyak, a lehullott levelek, kivágott fák, termés után elszáradt egynyári növények mind-mind remek tüzelőanyagként szolgálnak egy vegyestüzelésű kazán esetén. Sőt, vidéken gyakran a háztartási hulladékok sem mindig a szemétben végzik. Ha az embernek  van egy kazánja a pincében, amiben télen be tud gyújtani, akkor abban remekül elég minden féle papír hulladék is. Egy kazánnal így rendkívül sokat lehet spórolni a fűtésen.

Kazán és tüzelőfa

Persze ez nem azt jelenti, hogy vidéken csak szeméttel és kerti hulladékkal fűtenek az emberek! Ezek csak kiegészítő dolgok, amik gyorsan elfogynak. Általában a vegyestüzelésű kazán üzemeltetéséhez fát rendelnek az emberek, vagy előre hasogatva vagy csak felgurigázva, hogy egy fejszével maguk hasogassák fel azt. Egy teherautónyi tüzifa persze nem olcsó, de arányaiban még így is olcsóbb, mint ha állandóan gázzal fűtene az ember. Itt az egyetlen problémás dolog az a sok órányi fárasztó munka, ami a tüzifa felhasogatását jelenti, ami főleg télen, a hidegben nem kellemes, miközben lefagynak az ember ujjai. De ilyen az élet, valamit valamiért, aki télen nem akar fázni, annak fűtenie kell.

firewood-51472_640

Kazán és gázkazán

Sokaknak nem csak azért van vidéken kazánjuk, mert olcsóbb a fűtés vele mint gázzal, hanem mert nem szeretnének kiszolgáltatva lenni Oroszországnak vagy bármilyen más szolgáltatónak, aki esetleg elzárhatja a csapot. Ők így tudják, hogy akármi is történik, meleg lehet az otthonukban. A kazánnal természetesen vannak problémák is a gázkazánnal szemben. Míg a gázkazánnal egy tekerés az egész és már indul is a fűtés, a vegyestüzelésű kazánnal valakinek aprítania kell a fát és utána órákon át ott ülni és pakolni bele a tüzelőanyagot. Tehát kényelmi szempontból a gázkazán sokkal jobb mint a sima kazán, de árban mindenképp a vegyestüzelésű kazán a nyerő.