Single post

Mi az a pellet és pelletálás?

Elsőként kizárólag az állattenyésztésben használtak pelletet, amivel hosszú időn keresztül el tudták látni az állatokat, anélkül, hogy megromlott volna az étel. A Pellet tulajdonképpen végterméket jelent. Az állateledel esetében pedig egy olyan fajta tápszerről van szó, amihez nagy mennyiségben lehetett adagolni a vitaminokat, ásványi sókat, anélkül, hogy az eledel íze megváltozott volna. Mivel kicsi, ipari mennyiségben lehetett előállítani – ez a pelletálás – könnyen lehetett szállítani és sokáig elállt. Ekkor lettek figyelmesek a gazdák arra, hogy a pellet esetleg készülhet másból is, jó lehet másmilyen funkciókra, célokra. A második világháború alatt pedig kifejezetten hasznosnak bizonyult ez a felfedezés.

Pellet

Pellet

Így fedezték fel később, hogy a fahulladék pelletálása például új hőenergia forrás feltalálásához vezetett. A pellet gyártás lényege, hogy a 100%-ig természetes alapanyagot (faforgács, fűrészpor, stb.)  szintetikus adalékanyagok hozzáadása nélkül magas hőfokon kis rudakká alakítják. Kötőanyagként a fában természetesen megtalálható lignin szolgál, de gyakran használnak olajmagvakat, különböző típusú liszteket, melyek a szilárdságát is növelik. A pellet gyártáshoz tisztában kell lennünk a lehetséges hozzáadható természetes anyagokkal.

A tüzipellet mellett a korábban említett takarménypellet is létezik, amely többek között a száraz kutyatáp is. A pellet átmérője 3-25 mm-es átmérőben mozog. Alakja sokféle lehet, de a tüzipellet általában henger formájú, mely a pellet gyártás alat nyeri el formáját. A tüzipellet két formája az agripellet és a fapellet. A termékek alapanyagukban és ezáltal tüzeléstechnikai paramétereikben, mint pl. a fűtőérték különbözik.

A pellet gyártás alatt az agripelletbe különböző növényi maradékok, míg a fapelletbe apró tüzifadarabok kerülnek, míg végül a pellet készítés folyamatának végén egy szitálás után el nem nyerik végső henger formájukat. Ezt a szitát hívjuk a pellet gyártó gép matricájának, melynek alakja határozza meg a pellet gyártó gép fajtáját is. Ebből adódóan beszélhetünk síkmatricás pellet gyártó rendszerről és gyűrűmatricás pellet gyártó gépről.

A pellet gyártás lényeges folyamatai közé tartozik az aprítás, mely során elérhető a szükséges szemcseméret. Ezután következik egy előaprítás, amikor durvább szemeket kapunk a pellet gyártás alatt, majd a finom aprítás, amikor is előkészítjük az alapanyagot a végső szitáláshoz.

A pellet gyártás főleg nagyüzemekben éri meg, amikor szükségünk van ipari mennyiségű takarmány, vagy tüzelőanyag előállítására. Mindenképpen megéri, mivel energiatakarékos, és költséghatékony megoldás, vásároljunk tehát, ha tehetjük pelletből készült tüzelőanyagot!

Pelletállás

Pelletállás

A Pellet előnyei

A pellet készítés mindenféleképpen előnyös, ha csak azt nézzük, hogy 2 kg fahulladékből előállított pellettel már 1 köbméter földgázt elő tudunk állítani. Meg kell említeni azt is, hogy a pellet alacsony hamutartalmának köszönhetően a kazán fala nem üvegesedik el és ennek következtében nem csökken a hatékonysága sem, amint az a fatüzelésű kazánoknál megszokhattuk. Már csak ezért is megéri a pellet készítés. A pelletkazánok hatásfoka vetekszik a mai modern gázkazánok hatásfokával is, mindemellett jóval gazdaságosabbak is, (30-45%) figyelembe véve a mai gázárakat. Érdemes hát fontolóra venni, hogy mit választunk tüzelőanyagnak. A pellet készítés ezek után mindenképpen megfontolandó, ráadásul a pellet gyártás környezetbarát.

Mivel égése során mindössze annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa élete során beszívott, így kíméli az ózon réteget, és kevesebb káros szennyeződés jut ezáltal a levegőbe, így az üvegházhatás káros hatásaitól is megvéd bennünket. A pellet készítés során keletkezett füstgázok a szén és gáztüzeléshez képest tehát rendkívül környezetbarátak.

Mivel egyre csökkennek a természetes energiaforrásaink komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy milyen forrásból, és milyen módszerekkel állítjuk elő magunknak a kevésbé környezetszennyező energiaforrásokat. Létfontosságú, hogy új fajta megújuló energiaforrásokat fedezzünk fel, és erre az egyik legalkalmasabb módszer a pellet gyártás. A természetes hulladékokból előállítható és újrahasznosítható pellet megoldást jelenthet a fűtésre, gazdálkodásra, és még ki tudja mennyi mindenre. Mivel ugyanaz az anyagmennyiség kisebb formába van sűrítve, sokkal kisebb helyen is elfér ugyanaz a mennyiség. Praktikusan lehet tárolni és helytakarékos is egyszerre. Érdemes tehát pellet gyártásba kezdeni.