Single post
kutyatáp választás

Milyen a jó kutyatáp?

Elképzelések a kutyatáp minőségéről

Természetesen, amikor kedvencünk ellátásáról gondoskodunk, szeretnénk neki mindenből a legjobbat nyújtani. Mozogjon sokat, legyenek játékai, és természetesen a kutyatáp, amit eszik, legyen a legjobb minőségű. Ezt azonban nem is olyan könnyű meghatározni, mint gondolnánk. Sokan vélik, hogy a házi kosztnál nincsen jobb. Tény, hogyha mi magunk készítettük, pontosan tudhatjuk, mi van benne, és mondhatjuk, hogy a szeretet is egy külön adalék, de ez önmagában nem az, amitől megfelelő lesz z eledel. Vannak olyanok is, akik a legek-re mennek. Berobbannak az állatkereskedésbe és a legdrágább kutyatáp márkák közül kiválasztják a legtöbb plecsnivel bíró zacskót. Ez sem feltétlenül jelenti, hogy megtaláltuk volna a kutyánknak legalkalmasabbat. És mi van azokkal, akik nem engedhetik meg maguknak a méregdrága eledeleket és nincs is feltétlen annyi idejük, hogy mindennap főzzenek akár maguknak akár külön a kutyájuknak? Könyveljék el, hogy soha nem lesznek elég jó gazdik? Szerencsére nem. A jó eledelnek ugyanis teljesen más a titka.

6315504159_10e23955be_b (1)

A kutyatáp állatorvosi szempontból

A kutyatáp megfelelő kialakítása szoros összefüggésben van a kutya életmódjával. Természetesen az ősidőkben, mikor még háziasítása előtt vadhússal táplálkozott, a kutya egy az egyben ragadozó étrendre rendezkedett be. Azonban amióta az emberrel él, az étrendje kiegészült más anyagokkal is. Ebből két dolog következik. Az egyik, hogy a kutyát csak húson tartani ártalmas, a másik meg a táplálkozási szokásai. Ugyanis hiába eszik, sőt szükséges mást is ennie a húson kívül, a gyomra attól még a ragadozó életmód viszontagságaira állt be. Ahhoz van szokva, hogy napokig éhezik, aztán mikor végre prédát ejt, jól bekajál, akár több napos adaggal. Ezért van az, hogy sok kutya addig eszi a kutyatáp akármelyik fajtáját, ameddig van. És ugyanezért nem feltétlenül van értelme a népszerű kutyatáp teszteknek. A kulcs tehát nem is az ár vagy a készíts módja, hanem az összetétel. Egy kutya étrendje 18-24%-ban tartalmazzon csak fehérjét, 8-13% legyen zsír, 4-7% hamu, 2-4% pedig álljon rostokból. Ha boltban járunk tehát érdemes azzal foglalkozni, hogy ezekhez az értékekhez képest mennyiben tér el az általunk választott eledel összetétele. Ez szerencsés, hiszen cseppet sem jelenti, hogy kevesebb pénzből ugyanúgy ne tudnánk megfelelően táplálni kedvencünket.

Ha a kutyatáp nem megfelelő

Természetesen ennek a kitételnek nem olyan könnyű eleget tenni, hiszen minden kutya egyéniség és vannak egyedi igényei is. Lehet, hogy allergiás, lehet, hogy még kiskutya, s ezért a növekedési szakaszának megfelelő eledel való neki. Ritkán ugyan, de vannak válogatós állatok is. Próbálgatnunk kell, de ha megtaláltuk „az igazi”, bátran alkalmazhatjuk. Ha megfelelő az összetétel, attól sem kell aggódnunk, hogy ne lenne „változatos” kedvencünk étrendje. Hogy megfelelő-e a https://www.petnet.hu/alkategoria/KUTYA_KUTYATAP_KUTYAELEDEL-4 kutyatáp, számos apró jelből következtethetünk rá. Minden gazdi tudja, mikor mennyit ürít a kedvence, ha másért nem hát azért, mert ő fogja feltakarítani. Ez alapján tudhatjuk, hogy a kutyatáp okozott-e hasmenést, székrekedést, mennyi ideig tartott, míg távozott a szervezetből. Ugyanúgy figyelhetjük, hogy hízik-e a kedvencünk. Természetesen erre kihathat a mozgásszegény életmód, vagy egyszerűen a tél közeledte, mikor ösztönszerűen szed fel magára minden állat. Viszont a nem megfelelő összetételes kutyatáp egyben azt is jelenti, hogy valamiből kevesebb van benne, amire pedig kutyánknak szüksége van. Ez a hiányérzet pedig folyamatos evésre sarkallja, hogy még többet és többet fogyasszon abból az adott adalékból – tegyük fel a rostokból. Igen ám, de a kutyatáp nem csak azt tartalmaz, így az a végeredmény, hogy a minimális rostszükséglete eléréséhez háromszoros fehérje bevitelt visz béghez, mint amire szüksége van. Ilyenkor az állat indokolatlanul hízik, előfordulhat, hogy rengeteget legel.

dry-pet-food-1485859924CT3

A kutyatáp önmagában nem elég

Természetesen fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő összetételű, kutyánkra szabott eledelt. Önmagában azonban egy jó kutyatáp még nem jelenti, hogy egészséges és boldog kutyánk lesz. A száraz kutyatáp mellett kiemelten fontos, hogy mindig legyen friss, tiszta víz, hiszen ez kifejezetten szomjassá teszi az állatokat. Ugyanígy lényeges a rendszeres mozgás, és annak figyelembe vétele, kinti, benti, netán munkakutyát tartunk-e, hiszen ehhez mérten változhat az energiaszükséglete. A méret sem mindegy, egy tacskó nyilván nem eszik annyit, mint egy alaszkai malamut. Végezetül pedig érdemes szokásokat kialakítani és a napi rutinban egyszer etetni egy felnőtt kutyát. Pont az említett folytonos készültség miatt, ha kint hagyunk mindig valami ropogtatni valót, a kutya folyton enni fog és sokkal nehezebb számon tartanunk, mennyit is eszik. Ez kifejezetten akkor lényeges, ha túlsúlyos kutyát szeretnénk megszabadítani a kilóitól. Ilyenkor az is lényeges, hogy a kunyerálását ne jutalmazzuk. Általában az állatorvosok nem javasolják, hogy az asztalról lehulló falatokkal etessük, de hálaégnek az már a szkeptikusok között is elterjedt tény, hogy bizonyos ételek egyenesen károsak a kutya szervezetére, mint például a csokoládé.