Single post

Opencart Api

Az Opencart Api kevéssé ismert fogalom, ezért először is ezt vesézzük ki, mit is jelent. Aki webfejlesztéssel foglalkozik vagy saját webáruháza van, és a kezdetek kezdetén el kellett döntenie, hogy saját motort fejlesztet le egy programozóval, vagy egy kész megoldást választ, az biztosan ismerti az OpenCart nevet. Az Opencart egy ingyenes, open source webáruház motor. Ez azt jelenti, hogy ingyenesen letölthető és használható, funkcióbéli korlátozás nélkül. Ha pedig egy programozónak kedve támad írni hozzá egy plugint, amivel egy új funkciót tesz elérhetővé, ezt megteheti. De mi az Opencart Api? És miért fontos a https://opencart-api.com/ oldal?

Az Opencart API jelentése

Az API egy rövidítés és Application Programming Interface -t takar, magyarul: Applikáció Programozási Felület. Elsőre talán érthetetlen ez a kifejezés, úgyhogy nézzük közelebbről. Ha van egy programunk, akkor az általában egy jól körülhatárolható, zárt rendszer. Persze az inputok, a bevitt adatok függvényében más-más értékeket tud adni, de az, hogy miket tud elvégezni az adatokkal, az konstans. Ilyan alapvető, fix funkciók például a létrehozás, módosítás, törlés, megtekintés. Egy webáruháznál pl új termék hozzáadása egy kategóriába, a termék nevének átírása, a termék adatainak megtekintése vagy a szóban forgó termék törlése a webáruházról.

OpenCart API

Ezeket a funkciókat általában a felhasználó viselkedése váltja ki: rákattint egy gombra, beír egy adatot és nyom egy Entert, stb. Az API egy olyan felületet biztosít a zárt programkód felé, aminek segítségével a funkcióinak egy részét elérhetővé teszi, felhasználói közbenjárás nélkül is. Tehát egy fájlban szereplő listán végighaladva akár egymás után feltölthetünk 10 000 terméket is a webáruházba, 1-2 másodperc alatt, azáltal, hogy az OpenCart API-n keresztül elérjük az Opencart termék-létrehozás funkcióját, és átadjuk neki az új termékek adatait. Így nem kell egyesével végigkattintgatnunk a 10.000 termék létrehozását, és rengeteg időt spórolhatunk meg.

Az Opencart API ma

Érdekes módon az Opencart Api nélkül jelent meg, és így is volt a piacon sok-sok évig, egészen pontosan tavalyig. Akkor az opensource jellegét kihasználva készített hozzá egy ügyes programozó egy ilyen kiegészítést, aminek köszönhetően most már mindenki könnyen használhatja ezt a fontos lehetőséget. Ez a kiegészítő Opencart REST API v2 néven tölthető le az OpenCart hivatalos oldaláról.